dilluns, 16 de novembre del 2009

PETITA HISTÒRIA
DE L´ESCOLA D´ADULTS -CFA-
DE SANT FELIU DE GUÍXOLS.
(1a. Part)




L’Escola d’Adults CFA Sant Feliu de Guíxols va néixer en el barri de Vilartagues a l’època de la transició. El primer cop que apareix el seu nom escrit és en una acta de l’A.A.V.V. de Vilartagues i Tueda de Dalt de l’any 1977. A partir del voluntariat que hi treballa s’aconsegueix crear un nucli d’alumnes, la gran majoria immigrants del sud de la Península que assisteixen a les cases dels voluntaris per aprendre a llegir i escriure. Durant l’any 1978, amb els primers ajuntaments democràtics, es decideix contractar dos mestres pagats per la municipalitat, que portaran a terme la tasca d’alfabetització en el local de l’associació de veïns.





1982. Celebració del final de curs

al local de l´AA.VV, al carrer Almeria.


No serà fins l’any 1981 que el departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya hi destinarà un mestre, la qual cosa comportarà la possibilitat de l’obtenció del Certificat d’Escolaritat i el títol de Graduat Escolar. Des d’aleshores ha plogut molt i l’Escola ha passat per diferents locals: A.A.V.V., carrer d’Almeria 129, a la cuina de l’Escola Bressol Municipal, a la Casa del Mar, fins que l’any 1995 es va construir el Centre Cívic Vilartagues on l’Ajuntament, de comú acord amb les reglamentacions del Departament de Benestar Social, del qual l’Escola va passar a dependre l’any 1989, hi destina part de la segona planta perquè en fos la seu definitiva.






1982. Final de curs. Local de l´AA.VV al carrer Almeria




Convertint-se a l’any 1997, data del vintè aniversari, en Centre de Formació d’Adults (CFA). L’any 1999 s’hi va afegir la resta de la planta, on l’any 2000 s’hi va inaugurar el Centre d’Autoformació. Evidentment tots aquets canvis i millores vénen donats per la necessitat i per la variació produïda a la tipologia de l’alumnat i l’evolució socio-cultural produïda a Sant Feliu i al seu entorn i les diferents demandes que hem anat tenint. Des de les persones a la recerca de coneixements per assolir un millor lloc de treball o que volen entrar més plenament en el món de les noves tecnologies, que poc a poc van esdevenint quotidianes, o de l’allau de persones d’altres nacionalitats (magribines, sud-americanes, asiàtiques, australianes, europees orientals i occidentals) que vénen a l’escola per aprendre a llegir i escriure les llengües que parlem, per poder-se integrar el millor possible a la nostra societat.



Extret de la revista "L´Arjau". Any 2002.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada